Blog

2. konferenca IKTEM je bila na Rogli

Svet elektronike color

Tudi druga konferenca IKTEM, ki je letos potekala 30. in 31. maja na Rogli, je bila po mnenju udeležencev, sponzorjev in organizatorjev in na splošno zadovoljstvo vseh točka srečanja, stičišče industrije, distribucije in uporabnikov. Letošnje teme so obravnavale metrologijo, 3D tisk in brezžične komunikacijske tehnologije, rdeča nit in središče vrtenja celotne konference pa je bil IoT, torej Internet stvari.

Na otvoritvenem predavanju konference je profesor dr. Janez Bešter predstavil trende v IKT in tudi širše, ter vzporedni pojav, ko se z napredki v tehnologijah vse hitreje spreminjajo tudi razmere na trgu. Če hočemo obdržati ali celo pridobiti tržni delež, moramo spremljati trende v tehnologiji, se nenehno izobraževati in biti inovativni. Opisal je industrijo 4.0, ki zajema IoT, kibernetsko fizične sisteme, računalništvo v oblaku, ter kognitivne sisteme za zagotavljanje večje povezljivosti, zbiranja obsežnih zbirk informacij, asistence uporabnikom in samoodločanja kibernetsko fizičnih sistemov. Industrija 4.0 pa že oblikuje zametke družbe 5.0, ki bo usmerjena predvsem v posameznega človeka in izboljšanju kvalitete življenja. Tehnologiji, ki bosta poganjali družbo 5.0 sta IoT in umetna inteligenca. Senzorji, povezani na IoT, bodo zbirali ogromne količine podatkov, ki jih bo umetna inteligenca v oblaku obdelala, ter poslala nazaj obogatene obdelane informacije v različnih uporabnih formatih z veliko dodano vrednostjo. Izzivov je pred nami več kot dovolj, zato je pomembno, da obe poti, obe preobrazbi v Industrijo 4.0 in Družbo 5.0 potekata vzporedno in ustvarjata neko sodobno miselnost, nekakšno »digitalno kulturo«. Z razvojem in pametnim izkoriščanjem novih poslovnih modelov in procesov, ki jih digitalizacija omogoča, pa bo doseženo tudi zadovoljstvo ljudi. Profesor Bešter je med predavanjem opisal tudi arhitekturo IKT ter pametnih energetskih omrežij.

Po uvodnem predavanju je Damjan Šavko iz podjetja 3-port predstavil njihove proizvodne rešitve za industrijo 4.0, osnovanimi na IoT platformi SMIP. Zaradi vse cenejših gradnikov IoT omrežij je posledično tudi implementacija industrije 4.0 v proizvodne procese cenejša in enostavnejša kot kdajkoli prej. Z premišljeno implementacijo pa lahko ceno še znižamo, če že na začetku razmislimo o tem, kateri podatki nas najbolj zanimajo in za začetek zajemamo in obdelujemo le te in jih v neki uporabni obliki posredujemo naprej uporabniku. Zajamemo tudi tako imenovane temne podatke, ki so nam sicer že na voljo, a jih ne beležimo ali obdelujemo. V prihodnosti lahko po potrebi povečamo količino podatkov in s tem povečamo sposobnost napovedovanja (predikcijo) ter optimizacijo strojev in procesov. Podjetje 3-port ponuja tudi programsko rešitev za integracijo z drugimi informacijskimi sistemi, imenovano Data API, ki omogoča komunikacijo z vsemi napravami povezanimi v SMIP omrežje. Njihova platforma SMIP (“Smart Information Platform”) je edinstvena rešitev za izgradnjo naprednih rešitev za potrebe komunikacije med napravami, vizualizacijo podatkov ter obveščanje. Bistvena prednost rešitve je možnost hitre izgradnje IoT aplikacij za raznovrstne namene; za monitoring strojev in procesov, pridobivanje podatkov senzorjev na daljavo ter tudi aplikacij, ki omogočajo povsem nove poslovne procese za proizvajalce raznovrstnih naprav. Ti lahko s SMIP-om svojim produktom dodajo “inteligenco” in povečajo svojo konkurenčno prednost skozi nove inovativne poslovne modele.

Podjetje Rutronik je na konferenco povabilo strokovnjaka iz podjetja Nordic, ki je brez dvoma na globalnem nivoju med vodilnimi proizvajalci vseh vrst rešitev za brezžično komunikacijo. V duhu IoT tehnologij je predstavil njihove najnovejše Bluetooth Low Energy čipe, ter usmeritev podjetja v prihodnosti, saj imajo vodilni položaj na trgu brezžičnih rešitev z izjemno nizko porabo energije (ultra low power). Poudarek je bil na izdelku z oznako NRF9160, ki je kompakten, visoko integriran sistem v čipu (SoIC, ki poleg procesorja ARM Cortex-M33 vsebuje tudi GPS sprejemnik in LTE modem, ki podpira protokol LTE-M, in tudi NB-IoT, z SIM ali eSIM avtentikacijo pri mobilnem operaterju kjerkoli po svetu in ki omogoča uporabo najnovejšo tehnologije LTE z nizko porabo energije in napredne rešitve obdelave in varnosti. Omenjena tehnologija je dostopna in enostavna za uporabo za široko paleto modelov IoT v omrežjih ponudnikov mobilne telefonije (cIoT) z nizko porabo energije, integrirani modem pa podpira tako LTE-M kot NB-IoT in lahko deluje globalno, s čimer pa seveda odpravlja potrebo po regionalnih različicah. Podprte so vse funkcije za varčevanje z energijo, vključno z eDRX in PSM, popolna je tudi podpora IPv4 / IPv6 ter ponuja visoko raven varnosti (TCP / TLS) in hitrosti prenosa. Vgrajeno programsko opremo (FW) tega modema je mogoče nadgraditi prek varnih, šifriranih posodobitev vgrajene programske opreme (FOTA).

Po krajšem premoru, ki ga je večina udeležencev izkoristila za izmenjavo mnenj, izkušenj in usklajevanje razumevanja predstavljenih informacij, seveda, ob prigrizkih in napitkih, ki so bili vedno na razpolago! Konferenco je nadaljeval Luka Mali, vodja laboratorija MakerLab na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani s predavanjem, ki je bilo globoko (in še vedno!) v duhu IoT.

Internet stvari se počasi širi in dobiva svojo podobo, ima vse večjo uporabno vrednost, »stvari« so z vsakim trenutkom pametnejše, bolj zmogljive in dobivajo tudi možnost lastnega razvoja, učenja in pravico odločanja na podlagi izkušenj iz preteklosti. Dokler je okrog nas vse polno možnosti povezovanja s svetovnim spletom, nas priključitev teh majhnih »stvari« v svetovni splet seveda ne skrbi, saj je možnosti res veliko. Ko pa nekje v čudoviti dolinici ob vznožju dvo-tisočaka izginejo vse sodobne možnosti kabelskega in brezžičnega povezovanja na Internet, postane naš senzor sirota, nikomur dostopna, nikomur v napoto, vendar ga tudi nihče ne pogreša. Povezljivost je danes prav tako potrebna kot reka, ki ljudem daje hrano, vodo, napaja njihove črede, namaka polja in omogoča plovbo, transport tovorov in potovanja v širni svet. Vendar tudi za geografsko popolnoma izolirane točke obstaja že kar nekaj rešitev, ki lahko našo »stvar« povežejo z »reko«, predvsem pa je veliko pričakovanj v zvezi z rešitvami, ki jih vse pogosteje srečujemo v obliki kratic NB-IoT, Cat-M1, SigFox, Weightless… Kaj ponuja vsaka posamezna rešitev, kakšne so prednosti in slabosti vsake od njih, komu so namenjene, katero izbrati v posameznih primerih, ob različnih zahtevah?

Različne tehnologije in konfiguracije IoT omrežij imajo različne zahteve in omejitve, zato je pomembno raziskati katera izmed številnih tehnologij, ki ponujajo povezavo na večje razdalje, bi bila v načrtovani aplikaciji najustreznejša. NB-IoT, Cat-M1, SigFox so le nekatere med najbolj znanimi tehnologijami dolgega dosega. Luka Mali je povzel prednosti in pomanjkljivosti posameznih tehnologij glede na aplikacijo.

Visoko zmogljivi analizatorji signalov in spektralni analizatorji so neprecenljivi pri razvoju IoT aplikacij in nujno orodje inženirjem pri izpolnjevanju najzahtevnejših nalog s tega področja. Njegova široka pasovna širina in sposobnost najrazličnejših analiz zajetih signalov omogoča karakterizacijo širokopasovnih komponent in komunikacijskih sistemov. Najsodobnejši multitouch zaslon s podporo za geste zagotavlja enostavno upravljanje in intuitivno delovanje. Na kakšne izzive lahko naletimo pri razvoju brezžičnih IoT aplikacij in kako si pri njihovemu reševanju lahko pomagamo z vrhunsko merilno opremo?

Odgovore na podobna vprašanja in niz izzivov v zvezi z brezžičnimi komunikacijami je pripravil gospod Arno Holl iz podjetja Rohde & Schwarz, ki je eden od vidnejših ponudnikov vrhunske merilne opreme in najširšim portfeljem metroloških rešitev. Udeležencem konference je prikazal ponudbo in nabor naprav za testiranje naprav za IoT omrežja. Predstavil je različne brezžične IoT tehnologije in naprave ter pomembnost izvajanja meritev za zagotavljanje optimalne zmogljivosti in čim daljše trajanje baterij v IoT modulih. Če je že od vsega začetka razvoja IoT naprave sistemsko zagotovljeno izvajanje vseh potrebnih meritev, je v vseh fazah razvoja zagotovljena kontinuirana združljivost z veljavnimi standardi in predpisi, s čimer preprečimo visoke stroške ponovnega razvoja in usklajevanje z njihovimi zahtevami. Podjetje Rohde & Schwarz ponuja vrhunske rešitve za merjenja baterijske dobe, dometa in varnosti vseh večjih brezžičnih tehnologij, kot so LTE-M, NB-IoT, LoRaWAN in Sigfox. V drugem delu predavanja je g. Holl predstavil analizator spektra brezžičnih IoT naprav, opisal njegovo delovanje in demonstriral uporabo. Prikazal je tudi praktični rezultat meritve jakosti LoRaWAN omrežja v obsegu več kilometrov, ki so bile dejansko izvedene v Nemčiji.

Po končanem predavanju je pred kosilom sledilo težko pričakovano žrebanje, ki je nadomestilo tekmo v poletnem sankanju, ki je žal odpadla zaradi slabega vremena. Nagrado za žrebanje je sponzoriral organizator konference IKTEM podjetje AX elektronika. Izžrebali smo dva srečneža, ki sta prejela lepo nagrado: bon za vikend paket za dve osebi v hotelu Rogla. Žrebanje je bilo javno in pošteno, vsi udeleženci pa so imeli pri žrebanju enake možnosti.

Koliko (pre)kratek je lahko odmor za kosilo, vam lahko povejo udeleženci, sponzorji, predavatelji in organizatorji letošnje konference IKTEM na Rogli! Verjamem, da so se mnogi tako globoko spustili v strokovne debate, da so pri tem kar pozabili na hrano…!

Po kosilu je Andrej Drozg iz podjetja ADD PROS predstavil modularni platformi National Instruments PXI in STS, ki omogočata pametnejše, hitrejše in fleksibilnejše testiranje kompleksnih elektronskih naprav z visoko stopnjo integracije. Platformi pokrivata širok spekter naprav in tehnologij, med drugim brezžične/radijske, vključno z 5G, analogni ali mešani signali, optoelektronika, senzorji in mikro elektromehanični sistemi. PXI je edina platforma, ki omogoča uporabo iste merilne opreme, tako v laboratoriju za testiranje skladnosti in delovanja kot tudi na proizvodni liniji. Uporaba enake platforme prihrani čas in denar, saj lahko obdržimo iste IP naslove, pri tem pa uporabljamo skupna orodja za razvoj in razhroščevanje. Z menjanjem platforme bi v meritev lahko vnesli dodatne neznanke. Prednost merilnih instrumentov National Instruments je njihova modularnost, saj imamo na voljo natanko tiste instrumente, ki jih potrebujemo. PXI je namenjen testiranju velikih količin MEMS, senzorjev in RF močnostnih ojačevalnikov, za integrirane pasivne, IoT in analogne naprave pa poskrbi platforma STS. Poleg merilnih naprav NI z izvrstno programsko opremo, podjetje ADD PROS nudi razvoj aplikacij tudi s programsko in strojno opremo ostalih vrhunskih svetovnih proizvajalcev, poleg tega pa še širok nabor uporabniških storitev, kot so izobraževanje, tehnična podpora in servisiranje. Brez dvoma pa brez merilnih naprav in sistematskega izvajanja meritev ne moremo pričakovati hitrega razvoja tržno uspešnega izdelka.

V naslednjem predavanju sta predstavnika podjetja CGS, Andrej Suhadolc in David Fister, predstavila produkte in storitve, ki jih ponuja podjetje CGS. Najbolj opazna je bila linija barvnih 3D tiskalnikov HP Jet Fusion 3D. Tehnologija Jet Fusion, katere se poslužujejo, predstavlja izjemen korak naprej v tehnologiji 3D tiskanja. Tiskalnik na platformo nanaša izjemno tanke plasti prahu čez celotno delovno območje, kjer naj bi bil tiskani objekt, pa tiskalne glave dodajo talilno sredstvo, ki bo v stiku z lučmi stalilo prah. Na rob tiskanega objekta pa sredstvo za izboljševanje natančnosti poskrbi za natančne robove. Tako se nanašajo plasti v debelini 80 μm. Po končanem postopku nam ostane posoda, polna prahu, v katerem se nahajajo natisnjeni objekti. Prah, ki ni bil raztaljen lahko ponovno uporabimo. Proces poteka v izolirani atmosferi, zato nima vpliva na okoliško atmosfero in je primeren tudi za pisarniško okolje. CGS ponuja širok portfelj 3D tiskalnikov za aplikacije na različnih področjih. Osnovni modeli z oznakami 3X0/5X0 so namenjeni hitri izdelavi prototipov, 4200 in 5200 manjši serijski proizvodnji, 5210 in 5210 PRO pa večjim proizvodnim serijam. Z višanjem razreda se višata tudi hitrost izdelave in seveda tudi cena. Podjetje je na konferenco pripeljalo tudi enega izmed osnovnih modelov tiskalnikov, tako, da smo si ta tehnološki biser lahko ogledali čisto od blizu.

Pred zadnjim odmorom je spregovoril še predstavnik podjetja Analog Devices. Predstavil je nabor rešitev za uporabo v Sub GHz IoT aplikacijah, ki jih podjetje trenutno ponuja, osnovanih na RapidNet protokolu. Prednost Sub Ghz pasu je boljša penetracija radijskih valov med ovirami in tako večja zanesljivost. RapidNet protokol zadošča tako komercialnim kot industrijskim aplikacijam, za katere so zanesljivost, robustnost, razširljivost in dolga baterijska doba kritično pomembni. Njene prednosti so dolg doseg, in relativno velik prenos informacij, posebno v smeri proti končnim vozliščem. Tisočerim končnim vozliščem lahko v eni uri dostavi več kB podatkov. Ima tudi zelo majhno latenco. Končna vozlišča lahko pošljejo pomembna opozorila v nekaj sekundah. Možne so različne topologije (zvezda/drevo, s pomočjo repeaterjev/redundanten). Podjetje ponuja različne osnovne razvojne kit-e, pa tudi prilagojene rešitve za večja naročila Sub GHz modulov.

Po odmoru so sledili primeri dobre prakse. Sklop sta pričela sodelavca iz univerze FERI v Mariboru. Najprej sta predstavila laboratorij za digitalno procesiranje signalov in na kratko predstavila njihova področja raziskovanja, med katerimi je tudi IoT. Študenti v laboratoriju za digitalno procesiranje signalov razvijajo lastno IETK platformo, saj jim to omogoča modularnost, podporo različnih IoT protokolov, ogrodij za vizualizacijo in učenje iz podatkov, ker uporablja odprtokodne rešitve in jo lahko uporabijo kot učno platformo. Platforma je sestavljena iz storitve v oblaku, IoT omrežja, ter uporabniškega vmesnika, vse skupaj pa povezuje široko uporabljen IoT protokol MQTT. Deluje tako, da MQTT posrednik razpošilja podatke do tistih klientov, ki so na določeno temo prijavljeni. Platforma je uporabna kot učni projekt za študente, v področjih vizualizacije podatkov, razvoja mobilnih aplikacij, umetne inteligence, ter razvoja, nadgradnje in testiranja omrežij.

Naslednje predavanje v primerih dobre prakse je vodil Matej Veber z ekipo dijakov, ki je sodelovala v tekmovanju RoboCup s svojim 3D natisnjenim robotom. Ekipa je v tekmovanju RoboCup sodelovala v kategoriji RoboCupRescue, katere cilj je ustvariti čim boljše robote za iskalne in reševalne aplikacije. Ti svojo sposobnost demonstrirajo na različnih poligonih, kjer morajo roboti premagati velik nabor zahtevnih terenov, poleg tega pa morajo prepoznati različne znake za nevarnost. Upravlja pa jih človek, ki ima vpogled okolice robota le preko vgrajenih kamer. Kljub konkurenci, ki je bila veliko bolje financirana, so se uvrstili visoko, za RoboCup 2019 pa ciljajo v sam vrh. Po predavanju prof. Vebra, so se predstavili še sami člani skupine. Vsak je bil odgovoren za nekaj aspektov robota: računalniški vid, programiranje, elektronika, CAD, 3D tiskanje, logistika. Fantje so s seboj tudi prinesli robota in ga ponudili v ogled.

Zadnje predavanje dobre prakse pa je vodil Žiga Lausegger, profesor fizike na šolskem centru Kranj. Predstavljal je odprtokodne alternativne programe, ki predstavljajo brezplačno altenativo lastniškim programom, ki imajo pogosto drage in časovno omejene licence, vključno z operacijskim sistemom Linux, ki zadnja leta močno pridobiva na popularnosti in funkcionalnosti. Ena izmed bolj zastrašujočih izbir pri Linuxu je izbira ene izmed stotin distribucij, ki gradijo ena na drugi in ponujajo različne uporabniške izkušnje. Profesor je predlagal izbiro stabilne izdaje distribucije Debian, saj je znana po svoji stabilnosti, ter podprtosti iz strani razvojne skupnosti in ima že dolgo uspešno zgodovino od leta 1993, kot ena izmed prvih distribucij. Predstavil je delavni proces v odprtokodnem programu KiCAD, v katerem njegovi učenci izdelujejo razvojne ploščice z NXP mikrokontrolerjem LPC4088 z ARM procesorjem. Vsebuje Spice program za izgradnjo in simulacijo vezja, vpogled v 3D strukturo ter izvoz kosovnice in tehniške dokumentacije. Ohišje za načrtovano razvojno ploščico so oblikovali s programom FreeCAD. Pri programiranju mikrokontrolerjev dijaki ne uporabljajo knjižnic in IDE-ja, temveč kodo sestavijo sami v zbirniku, saj takšen način prinaša boljše razumevanje delovanja programske kode na strojni opremi mikrokontrolerja, saj so bližje strojnem nivoju.

Po zadnjem predavanju tega dne je sledila večerja z degustacijo piva, na kateri so se ob okusni hrani in različnih vrstah odličnega piva v pogovorih med druženjem nadaljevale teme s predavanj, temu se pač ni bilo mogoče izogniti! Po večerji je sledil zabaven Pikado večer ob pivu, kjer smo se vsi sprostili z druženjem ob zdravi tekmovalnosti in zabavi pri metanju pikada. Zabavni večer se je zavlekel kar globoko v noč, ko so nas kombinacija dolgega dneva, pozne ure in blagodejnega učinka piva počasi pregnala v postelje.

2. dan
Drugi dan je bil popolnoma v duhu delavnic, kjer so nekatera izmed podjetij, ki so svoje novosti, najnaprednejše rešitve in tehnologije že prejšnji dan predstavila na predavanjih, izvedla praktične demonstracije. Prikazali so, kako lahko nek uporabnik, lahko tudi popoln začetnik, s pomočjo predlaganih (največkrat celo brezplačnih) orodij, začne obvladovati omrežja senzorjev in jih na različne načine povezati s strežnikom ali v oblak. Predstavili so prednosti rešitev, ki jih predstavljajo in pojasnili, zakaj so njihove rešitve boljše in kakšno prednost prinašajo izdelkom, v katere so vgrajene. Katere podatke prenašati, kako jih obvladovati, obdelati in pripraviti za objavo? Vprašajte me, česa ni bilo? Odgovor: »Ni, da ni!« Samo radovednost, želja po znanju in iskanje izgubljenega koščka sestavljanke poraja vprašanja, tista, prava vprašanja in pri takšni zasedbi strokovnjakov, ki so se zbrali na enem mestu, ni nobeno vprašanje ostalo brez odgovora. In če že govorimo o vrhunskih strokovnjakih: večina udeležencev IKTEM konference na nekem »svojem« področju dosega, največkrat pa močno presega pričakovane rezultate, so vir inovacij, en člen v verigi ali pogonsko kolo ogromnega razvojnega stroja, v ekipi z ljudmi, ki vedno znova presenečajo s svežimi idejami. Mislite, da je vaš »izziv« nerešljiv? Vprašajte soseda, prav tega, ki na konferenci sedi poleg vas! Neverjetno je, kako hitro se med toliko različnimi ljudmi najdejo »primeri dobre prakse«, ko nekdo vsakodnevno rutinsko rešuje podobne primere kot je vaš (nerešljiv!!!), povsem pa se mu ustavi v situaciji, za katero vi poznate vsaj nekaj rešitev! To je druga, neuradna plat konference, ki je lahko marsikomu enako pomembna in ki prav tako pomeni paket zgoščenih informacij, semena z ogromnim potencialom, da zraste v nekaj mogočnega!

Prva delavnica je bila demonstracija Mesh kita DC9021B na RapidNet osnovi, v mrežasti topologiji, pripravilo pa jo je podjetje Arrow. Med udeležence predavanja so razdelili predstavitvene končne vozliščne module, ki so ob vklopu samodejno poiskali najbližja dostopna vozlišča in se povezali z njimi. Ko je omrežje vzpostavljeno, glavno vozlišče ostalim vozliščem dodeli imena in urnik oddajanja, ta pa podatke posredujejo svojim najbližjim sosedom. Če katero od vozlišč zamudi svoj čas oddajanja bo glavno vozlišče uporabniku javilo napako. Če se vozlišča premikajo v prostoru (mobilne aplikacije), se povezave med njimi dinamično menjajo tako, da je vsako vozlišče vedno povezano s svojim najbližjim sosedom. Kasneje so demonstrirali še mrežasto topologijo, pri kateri se vsak od vozlišč povezuje direktno na glavno vozlišče. Domet takšne topologije je v polmeru 250m, odvisno od preprek med vozliščema. RapidNet omogoča povezovanje velikega števila vozlišč, saj za prenos podatkov uporablja časovno in frekvenčno sinhronizacijo, tako da je končno število možnih povezav enako produktu časovnih in frekvenčnih pasov. Ponuja tudi variabilno količino prenesenih podatkov ob večjih dogodkih, ter redundantni prenos za večjo zanesljivost.

Najbrž lahko tudi 3D tisk izdelkov štejemo med tiste bolj izrazite in otipljive prednosti digitalne revolucije in tehnologijo, ki bo največ pripomogla k »mehkemu« prehodu v Družbo.5, saj je prav vse, razen človekove zamisli, v digitalni obliki, končna postaja pa ni arhiv, slika ali datoteka, ampak otipljiv in funkcionalen izdelek, fizično telo, nekaj, kar lahko uporabljate. Ali kot bi to najbrž napovedali v kakšni razvedrilni oddaji: »Malo prej le v vaši glavi, zdaj v rokah vsakega, ki to lahko 3D natisne!« Si predstavljate, kjerkoli na Zemlji, samo datoteko potrebuje! Vaša ideja je lahko že jutri natisnjena v več milijonih primerkov, ker je briljantna in jo človeštvo potrebuje za svojo prihodnost!

Po odmoru za prigrizek in osvežilno pijačo sta drugo delavnico na temo omenjene tehnologije nadaljevala predstavnika podjetja CGS plus d.o.o., ki sta udeležence seznanila s podrobnimi informacijami o HP-jevih 3D tiskalnikih in programskih orodjih, ki olajšajo oblikovanje tiskalnega načrta. Prvi predstavljeni program je Autodesk Netfab, ki nam pomaga oblikovati model 3D objekta, ki ga želimo natisniti. Ta ima poleg običajnih funkcij programov za 3D modeliranje še avtomatsko zaznavanje in popravke modelov v primeru nepovezanih ploskev, prekrivajočih ploskev in drugih pogostih napak. Ponuja tudi možnost izvotlitve določenih sten modelov, da zmanjšamo toplotno maso modela, saj je pri Jet Fusion tiskanju pomembna čim bolj enakomerna porazdelitev temperature po delovni površini. Program 3D Print Manager pa nam omogoča optimalno porazdelitev tiskanih modelov po delovnem volumnu. Poskrbi za ustrezen minimalen razmak med kosi ter razmerje med volumnom modelov in nespojenega prahu. Podjetje nudi podporo za uporabnike, vključno z izobraževanjem ter garancijo za menjavo delov ali servis v enem dnevu, za minimalne izgube zaradi izpada.
Tretja delavnica podjetja Nordic je poglobljeno predstavila njihove Bluetooth Low Energy izdelke, posebno nRF91 razvojno orodje, ki ponuja IoT povezljivost preko LTE-M in NB-IoT, o katerem so teoretično govorili že prvi dan na predavanju. Podjetje Nordic ponuja številne brezplačne programske rešitve za lažje programiranje svojih ploščic. Nekaj smo si jih ogledali tudi na delavnici, kjer so praktično prikazali osnovno nastavitev parametrov delovanja s pomočjo Nordic-ovih programskih paketov, nato pa še demonstrirali delovanje ploščice nRF91.

Po delavnici je sledila krajša pavza z diskusijo, prigrizki in osvežilnimi pijačami, nato pa so udeleženci sodelovali še v zadnji delavnici drugega dneva, katere tema je bila prav tako IoT. Za to delavnico se je sponzor A1 zelo potrudil in predčasno odprl NarrowBand IoT omrežje. Za praktično demonstracijo dela z razvojnimi orodji podjetja Quectel, ki je vsakemu od prijavljenih udeležencev en razvojni komplet podarilo. Najprej je podjetje Quectel predstavilo svoj nabor rešitev za IoT aplikacije, nato pa je vsak udeleženec odprl svoj prenosnik in ob pomoči predavatelja sprogramiral svoj razvojni komplet, s čimer se je lahko povezal na NB IoT omrežja A1. Med udeležence predavanja, ki so se pravočasno prijavili za razvojno ploščico, so brezplačno razdelili 25 končnih vozliščnih modulov in SIM kartic A1, ki so potrebne za NB komunikacijo.

Po zaključku zadnjega predavanja je sledila še poslovilna pogostitev, nato pa adrenalinski spust po bližnjem sankališču Zlodejevo, katerega je sponzoriral srebrni sponzor konference, podjetje Rutronik. Udeleženci, ki so si drznili spustiti po progi, so z več ali manj zaviranja navdušeno prispeli do konca proge, kjer so se vse sani skupaj s svojimi sankači po strmini skozi gozd s pomočjo vlečnice vrnile nazaj na start. Mnogi so bili tako navdušeni, da so se spustili večkrat, saj spust ni le adrenalinski, temveč tudi izjemno lep, ker teče skozi prelep Pohorski gozd. Po sankanju smo se počasi razšli in za nami je bil še en dogodek, ki je mnogim pomagal razumeti povezanost med temami, ki jih je obravnavala letošnja konferenca IKTEM in odstrla marsikatero tančico, ki je doslej prekrivala kratico IoT. Poslovili smo se, kot bi bili vsi člani iste ekipe in kot da je za nami uspešno opravljena naloga, za katere uspeh smo zaslužni vsi! In še sporočilo, tistim, ki se letošnje konference niso mogli udeležiti: če se vaša dejavnost dotika katere izmed tem, ki smo jih obravnavali, ste marsikaj zamudili, če vas ta dva dneva ni bilo na Rogli v naši družbi!

Vidimo se spet na konferenci IKTEM 2020!
Nič nenavadnega ni, da se Internetu stvari pripisuje tolikšen pomen, saj je ključni element v obeh revolucijah, omogoča in pospešuje preobrazbo v Industriji 4.0, hkrati pa omogoča hitrejši razvoj sprememb na poti k Družbi 5.0!
Noben strokovnjak ne more zanikati nepogrešljivosti vrhunske merilne in testne opreme, ki jih neko podjetje od samega začetka razvoja bodočih IoT izdelkov potrebuje za testiranje samih naprav in omrežja, v katerem naj bi delovali. Sistematično izvajanje meritev je potrebno tudi za zagotavljanje optimalne zmogljivosti in čim daljše trajanje baterij v IoT modulih. Če je že od vsega začetka razvoja IoT naprave sistemsko zagotovljeno izvajanje vseh potrebnih meritev, je v vseh fazah razvoja zagotovljena kontinuirana združljivost z veljavnimi standardi in predpisi, s čimer preprečimo visoke stroške ponovnega razvoja in usklajevanje z njihovimi zahtevami.

Prepričani smo, da so se tokrat na Rogli zbrali vsi tisti, ki hočejo biti v sredini hitrega toka reke, za katero danes še ne moremo z gotovostjo trditi niti tega, ali se bo kdaj izlila v morje in katero morje bo to…! Poleg pričakovanih strokovnih novosti in spoznanj pa je večini pomembno tudi to, da ostaneš v stiku z ljudmi, ki počnejo podobne stvari kot ti in kjer ti zna vsakdo povedati, kako bi se tvojega nerešljivega problema lotil on – po svoje. Naenkrat imaš na izbiro več različnih inovativnih rešitev, katerim so osnova izkušnje iz aplikacij, s katerimi se sami nikoli nismo imeli priložnost srečati in le stvar rokov za izvedbo in razpoložljivih sredstev je, katero izbrati kot najprimernejšo! Timski duh pač, katerega na Rogli letos gotovo ni primanjkovalo! Pogovori in vroče teme so se včasih le dotikale, drugič spet pa globoko zajedale v področja inovativnosti, novih oblik produkcije in kontrole kakovosti, novih pristopih k izobraževanju iz katerih se je marsikdo kaj naučil, največ pa se je govorilo o prihodnosti v obliki industrije 4.0 in prehodu na družbo 5.0. Najbrž na Rogli letos na IKTEM-u ni bilo predavanja ali delavnice, kje ne bi bila uporabljena vsaj ena od besednih zvez; Internet of Things, IoT, Industrija 4.0. Globalni pomen te tehnologije močno narašča, vendar nikakor ne le v profesionalnem segmentu, temveč tudi v vsakdanjih storitvah, kot sta Airbnb in Uber, ki sta v izjemno kratkem času izpodrinila klasično obliko taksi službe in ponudnike turističnih kapacitet. Udeleženci so na konferenci dobili vpogled v trende v tehnologiji, morebitne smeri razvoja, ki jih bodo povzročili ter rešitve na prve izzive, ki jih ta predstavlja, danes in tu. To je lahko ena izmed pomembnejših prednosti pred konkurenco, še posebej v današnjem, hitro razvijajočem se tehnološkem svetu.

Prihodnost bo brezžična in brez-energijska! Kako ob takšnih zahtevah izbrati prave oblike komunikacije z dovolj velikim dosegom, kje skleniti kompromis in pri katerih zahtevah ne popustiti niti za las? Kakšne rešitve bi prišle v poštev za realizacijo vaše aplikacije in kaj vam na koncu sploh ostane na izbiro? Udeleženci so letos odgovore na ta vprašanja poiskali na predavanjih in delavnicah IKTEM konference 2019, ko pa bodo uresničevali svoje projekte, se jim bodo porajala nova… za konferenco IKTEM 2020 prihodnje leto!

IKTEM konferenco sta organizirali reviji Svet elektronike in Svet mehatronike v sodelovanju z Laboratorijem za telekomunikacije in Laboratorijem za multimedijo Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani ter Inštitutom za elektroniko in telekomunikacije Fakultete za elektrotehniko v Mariboru. Konferenco so podprli tudi Zbornica elektro in elektronske industrije, Združenje za informatiko in telekomunikacije – obe pri GZS, OZS, SRIP Pametna mesta in skupnosti ter ugledna podjetja iz Slovenije in tujine: A1, Arrow electronics, CGS, Chemets, ICM, Rutronik, Rohde & Schwarz, ADDProS, Quectel, Amiteh in Emsiso.

Avtorja prispevka: Aleš Kovač in Bojan Kovač
E-pošta: bojan@svet-el.si
Foto: Katja Uran
E-pošta: katja.uran@gmail.com
2019_276_22

1. konferenca IKTEM je uspela!

Svet elektronike color

Uredništvi revij Svet elektronike in Svet mehatronike sta organizirali strokovno konferenco za IKT, elektroniko in mehatroniko IKTEM, ki se je odvijala od 31. maja do 1. junija v Kranjski Gori.

Zametki konference segajo v začetek leta 2017, ko so se v uredništvih Svet elektronike in Svet mehatronike pričeli pogovarjati s potencialnimi sponzorji in strokovnjaki iz industrije, da sektor IKT, elektronike in mehatronike potrebuje strokovno konferenco, na kateri se bodo zbirali strokovnjaki iz Slovenije in sosednjih držav. Ideja je bila med sponzorji in stroko odlično sprejeta. Odlično jo je sprejela tudi Fakulteta za elektrotehniko iz Ljubljane, ki je na konferenci sodelovala kot Partner iz Univerze z delavnico programiranja Android naprav in pa SIQ, ki je sodeloval pri uvodnem strokovnem predavanju na vedno aktualno tematiko elektromagnetne kompatibilnosti (EMC).

Izmed sponzorjev je konferenco prvo podprlo podjetje Analog Devices, kmalu za tem se je konferenci pridružilo tudi podjetje EBV elektronik kot Zlati sponzor. Njemu so sledila podjetja 3Way, Würth elektronik, Rutronik, Ardis in drugi.

Konferenca se je odvijala v čudovitem okolju Kranjske Gore. Kranjsko Goro so organizatorji izbrali tudi zato, ker se v bližini nahaja najvišji ZIP line na svetu – ZIP line s planiške velikanke. S spustom po ZIP line se udeleženci lahko vsaj približno poistovetijo s smučarji skakalci in podoživijo to, kar doživljajo te vrhunski tekmovalci.

Glavne teme konference IKTEM 2018 so bile:

  • IoT, NB IoT in LoRa
  • 3D print kovine
  • EMC zaščita in združljivost
  • Nove topologije stikalnih napajalnikov
  • 3D skeniranje
  • CADCAM programska oprema za elektronike in mehatronike
  • Napredna uporaba sodobnih osciloskopov
  • Delavnica programiranje Android naprav

Po pozdravnem nagovoru organizatorja konference direktorja podjetja AX elektronika Jurija Mikelna in direktorja HIT Alpinea g. Fedje Pobegajlo, je plenarno predavanje pričel prof. dr. Janez Bešter s Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani. Tema njegovega predavanja je bila zelo aktualna. Predaval je o kadrih v hitro se spreminjajoči industriji. Za njim je spregovoril g. Marjan Mak iz ljubljanskega SIQ, ki je predstavil RF direktivo in direktive za EMC.

Po plenarnih predavanjih so se udeleženci razdelili po 4 dvoranah, kjer so se odvijala razna predavanja in delavnice.

Podjetje Rutronik je predstavilo nove kondenzatorje proizvajalca Panasonic (v dobi, ko globalna kriza v zvezi z njihovo proizvodnjo in (ne)dobavljivostjo traja že strašljivo dolgo!), ki pomenijo ne le zamenjavo za premostitev teh težav, ampak v svetu kondenzatorjev, kapacitivnosti in vse bolj ostrih zahtev v zvezi z njimi, daleč najboljšo rešitev, ki prekaša vse obstoječe. Predstavili so prednosti, ki jih imajo linije novih polimernih kondenzatorjev, ki temeljijo na novi tehnologiji pred obstoječimi keramičnimi večplastnimi kondenzatorji (MLCC, Multi-layer ceramic capacitors). Ker gre za informacije, ki so za normalno proizvodnjo v elektronski industriji lahko ključnega pomena, bomo tudi na tem mestu objavili delček informacij, ki jih je bilo moč dobiti na tem predavanju in predstavitvi družin polimernih kondenzatorjev, ki so po svojih karakteristikah niso le zasilni nadomestek MLCC keramičnim kondenzatorjem, ampak napredek, podobna prelomnica, kot je bil nekoč prehod od 100 % uporabe elektronk (elektronskih cevi, žarnic) kot ojačevalnega elementa k polprevodnikom oziroma tranzistorjem.

Gre za tri družine polimernih kondenzatorjev, SP-Cap, POSCAP in OS-CON, njihovo obliko, lastnosti, sestavo in uporabo pa nazorno prikazuje slika 3.

Če omenim le stabilnost nazivne kapacitivnosti skozi celotno življenjsko dobo, polimerni kondenzatorji prekašajo vse vrste kondenzatorjev, kar pomeni, da lahko že za nov izdelek načrtujemo nižje vrednosti kapacitivnosti, na tiskanini potrebujemo manj prostora, poleg tega pa lahko pričakujemo večjo zanesljivost in stabilnost delovanja ter daljšo življenjsko dobo elektronskih vezij, v katera so vgrajeni, kar vidimo na Sliki 4 in Sliki 5.

Pri podjetju Farnell so pripravili predavanje s področja rešitev senzorjev in medsebojnega povezovanja za IoT in predstavitev podjetja TE Connectivity, ki je eden izmed vodilnih svetovnih proizvajalcev konektorjev in vseh izdelkov ter materiala za kakršnokoli povezovanje tiskanih vezij, modulov, kabelskih povezav, vrstnih sponk in ostalega materiala, ki ga bomo potrebovali pri vsaki IoT aplikaciji. Gre za področje, ki je na začetku načrtovanja neke aplikacije pogosto prezrto, vendar se nam pravočasno načrtovanje in izbira ustreznih in predvsem kvalitetnih konektorjev običajno obrestuje s krajšim časom do trženja izdelka, večjo neobčutljivostjo pred motnjami, manjšo možnostjo za občasne prekinitve v delovanju ali celo nedelovanju, kateremu vzrok so slabe, nezanesljive povezave znotraj izdelka ali povezave z zunanjimi napravami in periferijo. Manj teh pojavov pomeni tudi večje zadovoljstvo uporabnikov, boljšo uporabniško izkušnjo in večjo priljubljenost izdelka med uporabniki, ki lahko s svojim mnenjem pomembno vplivajo na popularnost izdelka na trgu. Sicer pa je podjetje TE Connectivity vodilni proizvajalec povezovalnih in senzorskih komponent. V sodelovanju s podjetjem Premier Farnell lahko ponudijo širok razpon priključkov, rešitev povezovanja in senzorjev za vse aplikacije, vključno z IoT. Če vzamemo le najpogostejše senzorje, na primer temperaturni in tlačni senzor ter senzorji vlage so na voljo v razvojnih kompletih za vse znane platforme, kot so Raspberry PI, Atmel Xplained, Arduino, Grove Board in Microchipov Explorer.

Podjetje Rohde Schwarz spada med največje svetovne proizvajalce spektralnih analizatorjev, brez katerih si težko predstavljamo kakršenkoli razvoj elektronike, ki deluje in/ali ima med svojim delovanjem vpliv v območju radijskih frekvenc. Na konferenci pa so predstavili spektralni analizator, s katerim je mogoče signale opazovati enako, kot z običajnim osciloskopom, istočasno pa se izvaja tudi spektralna analiza signala in to z različnim grafičnim prikazom, s čimer si lahko pripravimo najprimernejši način za slikovit prikaz pojavov, ki nas zanimajo in jih je mogoče izmeriti v nekem vezju ali njegovi okolici.

Po svojih karakteristikah spadajo njihovi osciloskopi v sam svetovni vrh, z najzmogljivejšim modelom iz družine RTO2000 (RTO2064, na Sliki 6) pa lahko merimo signale do 6 GHz z 20 Giga vzorci na sekundo! Ena izmed zelo uporabnih funkcij je 16-bitna vertikalna HD ločljivost prikaza signala na zaslonu (slika HD 16-bit), s čimer lahko opazujemo in natančno spremljamo dejanski potek nekega signala. Na splošno je oblika prikaza, razporeditev oken in njihova vsebina zelo prilagodljiva in vsak uporabnik si vse to lahko prilagodi svojim potrebam, kar daje občutek, da so na enem mestu zbrani in prikazani zasloni vseh merilnih instrumentov, ki jih potrebujemo za opazovanje in testiranje nekega vezja. Nekakšen visoko zmogljiv integriran merilni laboratorij torej!

Prvo predavanje v dvorani Planica A imelo Würth Elektronik. Predavanje je otvoril g. Popotnik, ki je najprej povedal nekaj o podjetju Würth Elektronik, nato pa je g. Koželj nadaljeval s predavanjem o EM motnjah in zaščiti. Predavanje je izgledalo zelo podobno predavanju na univerzi, saj so razložili kar nekaj teorije elektromagnetizma. Med predavanjem so pogosto vprašali publiko določena vprašanja (kdo ve kakšna je permeabilnost vakuma, katera dušilka bi bila primerna za katero motnjo, itd.), pravilne odgovore pa so nagradili s simboličnimi darili. Po krajši pavzi s prigrizki so nadaljevali s predavanjem o programskem paketu REDEXPERTu in izvedli delavnico z g. Božjakom, kjer so skupine udeležencev tekmovale, katera bo najbolje filtrirala motnjo. V pomoč udeležencem je bil program REDEXPERT, ki jim je priporočil najboljše komponente. Tako se je zelo dobro pokazala vrednost programa.

Po kosilu je sledilo predavanje podjetja Rutronik o mikroprocesorjih Renesas. Na koncu predavanj je g. Vicini demonstriral še krmiljenje BLDC motorja z njihovim mikrokontrolerjem, kar je bilo za vse udeležence zelo zanimivo.

Po zadnjih predavanjih prvega dne smo vse udeležence po 30 z avtobusom prepeljali v Planico na ZIP line. Po 30 smo jih vozili v Planico zato, ker je približno 30 spustov po ZIP line možnih v 1 uri.

Tako smo do večerje prepeljali vse udeležence za ZIP line in se po tem odpravili na teraso Oštarije v bližini hotela, kjer smo imeli piknik večerjo z degustacijo 9 vrst slovenskih piv.

Drugi dan so se predavanja začela kmalu po zajtrku v 5 dvoranah. Android delavnica programiranja je bila polno zasedena že več kot 1 mesec pred pričetkom konference. To pa tudi ni čudno, saj je to bila edina resnično »Hands-on« delavnica, na kateri so se udeleženci učili programiranja Android naprav. Vzporedno so tekla predavanja IoT podjetja Quectel in NB IoT podjetja Telekom ter 3D printanje kovine podjetja 3Way in 3D Experience podjetja CADCAM, kar je razvidno iz Slike 11.

Kmalu so minila vsa tri predavanja dopoldneva, ko je udeležence v glavni dvorani pričakal poslovilni prigrizek.

Zaključek

Na konferenci je seveda bilo še veliko predavanj in delavnic, ki jih v tem kratkem poročilu ni bilo možno posebej predstaviti. Pomembno je, da je po opravljeni anketi tako med obiskovalci kot med sponzorji pred konferenco svetla prihodnost. Anketi sta pokazali, da ta del gospodarskega sektorja potrebuje takšno konferenco, kjer si na strokovnih predavanjih in delavnicah strokovnjaki iz industrije nabirajo dodatna aktualna znanja, hkrati pa se tudi med sabo prijetno družijo.

AX elektronika d.o.o.
Avtorja: Jurij Mikeln in Bojan Kovač
Foto: Katja Uran (katja.uran@gmail.com)
2018_265_8