Novosti v IKT, elektroniki in mehatroniki

PDF ZBORNIK 2020
Kaj bodo povedali predavatelji

Konferenca IKTEM 2020 je zaradi Covid-19 pandemije vrhunska predavanja združila v Zbornik konference IKTEM 2020. Teme konference so bile:

 • Premagovanje izzivov v načrtovanju TIV za prihajajoče zahtevne aplikacije (5G, hitri SDRAMi, hitri video signali)
 • Programiranje ANDROID naprav
 • IoT proizvodi in rešitve
 • Meritve s sodobnimi merilnimi instrumenti in metodami
 • CAD-CAM orodja za področje elektronike in mehatronike
 • Primeri dobre prakse iz področij IKT, elektronike in mehatronike
Kaj bomo počeli

Zaradi Covid-19 pandemije nismo organizirali “Hands-on” delavnic, kjer bi predavatelji in sponzorji predstavljali svoje proizvode.

O IKTEM konferenci

Zaradi Covid-19 pandemije letos ni bilo druženja med sponzorji in udeleženci. Zato sta odpadla tako tekmovanje v metanju pikada in piknik večerja.

O IKTEM konferenci

Organizator: AX elektronika, revija Svet elektronike, revija Svet mehatronike

                 

 

Lokacija konference: konferenca zaradi Covid-19 pandemije ni bila izvedena v klasični obliki, saj je bilo zbiranje večjega števila udeležencev prepovedano. Zato je bila konferenca izvedena v obliki Zbornika, ki so ga prejeli vsi prijavljeni na konferenco, reviji Svet elektronike in Svet mehatronike pa bosta Zbornik poslali po bazi svojih kontaktov.

email: iktem@svet-el.si

tel: +386-1-528 56 88

Oglejte si politiko zasebnosti na tej povezavi, politiko uporabe piškotov pa na tej povezavi.

Vrhunski avtorji

Oglejte si kdo vse je avtor predavanj v IKTEM 2020 zborniku!

Edita Žugelj

Vodja marketinga, CGS plus d.o.o.

  Simon Rusjan

  Direktor Arrow d.o.o.

   Mirko Ivančič

   Amiteh d.o.o.

    Božo Mišović

    ELEKTROINŠTITUT MILAN VIDMAR, zunanji svetovalec

     Marjana Senčar Srdič

     A1 SLOVENIJA d. d., Vodja tehnologij interneta stvari in inovacij

      DOC. DR. BOŠTJAN VLAOVIČ

      Prodekan FERI Maribor

       Gregor Polanšek

       Vodja skupine za razvoj digitalnih enot

       V svoji poklicni karieri se je ves čas ukvarjal z načrtova

        Andrej Drozg

        ADD ProS d.o.o.

         Žiga Lausegger

         Zaposlen pri Pistam d.o.o.

          Danilo Zimšek

          Asistent na FERI za predmete na področju digitalnega procesiranja signalov

           Grega Močnik

           Mladi raziskovalec na FERI

            Radu Igret

            FAE SEE

             Tomaž Rehar

             RSM SEE

              Program konference

              Verjetno mnogi od vas poznate Arrow Electronics (v nadaljevanju Arrow) zgolj kot distributerja elektronskih komponent, zato sem se odločil, da vam to globalno podjetje s 85-letno tradicijo in sedežem v Centennialu (Kolorado), prikažem tudi v drugi luči.

              Skratka, Arrow se želi danes identificirati kot Technology Solution provider in v naslednjih vrsticah bi vam rad predstavil podjetja ali oddelke, ki zagotavljajo, da lahko Arrow danes ponudi vse od komponente, do razvojnih modulov, softvera, programiranja, proizvodnje in sestave pa do kompletne povezave v t.i. rešitve v oblaku (Cloud Service). Prav tako smo omogočili, da te rešitve bodisi poiščete ali ponudite na naši novi spletni platformi ArrowPlus, o kateri si nekaj več lahko preberete v nadaljevanju.

              Simon Rusjan, Arrow d.o.o.

              V članku je podan poudarek na konkretnih izkušnjah/meritvah posameznih LTE -M/LTE NB-IoT modemskih naprav, posebej s stališča prevzema LTE NB-IoT, ki naj bi zamenjala stare GPRS industrijske komunikacijske vmesnike (pričakovana možna ukinitev v Sloveniji leta 2029)!

              V podporo nadalje širitve in razvoja Internet of Things/Interneta Stvari (IoT), je mobilna industrija razvila in standardizirala klase namenskih mobilnih-celičnih tehnologij. Takšna Mobilna IoT omrežja podpirajo naprave, ki zahtevajo širokopasovno pokrivanje, dolgo življenjsko dobo baterij in nizke cene, s poudarkom na varnosti in povezljivost tako zunaj mestna, kot za mestna področja.

              Božo Mišović EIMV, Marjana Senčar Srdič, A1 Slovenija d. d., Ljubljana

              Predavanje bo v uvodnem delu pojasnilo razloge za uporabo simulacij pri načrtovanju telekomunikacijskih enot s hitrimi povezavami. Nato bomo predstavili katere tipe povezav v podjetju Aviat simuliramo na naših enotah in do katerih hitrosti te povezave delujejo. Sledi del kjer bolj podrobno opišemo izvajanje simulacij hitrih povezav. Na koncu pa so predstavljeni izzivi, ki nas v zvezi s hitrimi povezavami čakajo v prihodnosti na Aviat telekomunikacijskih enotah.

              Gregor Polanšek, Aviat d.o.o.

              Preverjanje avtomobilskih komponent in vgnezdenih krmilnih sistemov je lahko nevarno in časovno požrešno. Uporaba simulacij, inženirji v skupinah HIL lahko validirajo vgnezdene krmilne enote (ECU) bolj zgodaj v fazi načrtovanja in tako prihranijo čas in izboljšajo pokritost razvojnega cikla s testi.
              Rešitve NI HIL so odprte in fleksibilne. Ponujajo integracijo modelov opreme tretjih proizvajalcev in možnost prilagajanja neizogibnim spremembam naboru potrebnih signalov in vhodno-izhodnih zahtev. Z rešitvami NI je nadzor in lastništvo sistema v vaših rokah in ne v proizvajalčevih, da lahko tako maksimirate ponovno uporabnost univerzalne prilagodljive arhitekture sistema HIL skozi vse faze verifikacije in validacije.

              Andrej Drozg, ADD ProS d.o.o.

              V predavanju želimo predstaviti, kaj je treba upoštevati pri
              povezovanju digitalnih signalov visokih hitrosti kot npr.
              DDR, MIPI, USB, HDMI na merilnike, npr. osciloskope.

              Mirko Ivančič, Amiteh d.o.o.

              Pri razvoju mobilnih platform predstavlja enega od glavnih faktorjev pri načrtovanju izdelkov poraba energije. V določenih segmentih industrije, kot so samovozeči vozički za prevažanje tovora, avtonomni avtomobili in drugo, se ne moremo vedno zanašati na povezavo v oblak, da bi tam izvajali računsko zahtevne operacije, ki jih algoritmi za implementacijo avtonomne vožnje zahtevajo. Pri tovrstnih aplikacijah potrebujemo platforme, ki imajo po eni strani nizko porabo energije in so hkrati dovolj zmogljive in optimizirane za izvajanje tovrstnih algoritmov. V prispevku bomo predstavili razvojno ploščo Nvidia Jetson TX2, komponente, ki jo sestavljajo in možnosti priklopa zunanjih senzorjev. Obravnavali bomo začetno konfiguracijo in vzpostavitev sistema ter podali primer implementacije enega od algoritmov, ki se uporabljajo pri implementaciji avtonomne vožnje. Podali bomo tudi primer povezovanja platforme z oblačnimi storitvami.

              Grega Močnik, Danilo Zimšek, FERI Maribor

              Na predavanju bo predstavljena medsebojna interakcija programov KiCAD in FreeCAD
              preko katere lahko izdelamo 3D model elektronskega vezja in pripadajočega ohišja. 

              Najprej bo demonstrirano učinkovito upravljanje z uradnimi ter osebnimi KiCAD zbirkami
              (a) elektronskih simbolov, (b) podnožij in (c) pripadajočih 3D modelov. Prikazano bo tudi
              učinkovito ločevanje osebnih in uradnih zbirk. 

              Sledila bo predstavitev postopka uvažanja poljubnih 3D modelov v KiCAD ter njihova 
              poravnava s pripadajočimi podnožji. 3D model celotnega elektronskega vezja bo nato 
              izvožen v FreeCAD v katerem bo prikazanih nekaj možnosti za izdelavo 3D ohišja.

              Žiga Lausegger, prof.

              3D natisnjena hidroelektrarna s Peltonovo turbino je namenjena prikazu fizikalnih zakonitosti proizvodnje električne energije. Uporabnik lahko s spremembo višinske razlike in s spreminjanem pretoka vode direktno vpliva na proizvodnjo električne energije. BLDC motor je uporabljen kot generator in LED trak kot indikator proizvodne moči. Eksperimentalni sistem je odličen pripomoček za razjasnitev osnov pretvorbe energije iz potencialne v -> kinetično energijo-> mehansko energijo -> električno energijo.

              Matic Markovič, dr. Primož Sukič, Laboratorij za energetiko UM FERI

              Grozd Pametne tovarne deluje v okviru Zbornice za elektronsko in elektroindustrijo na GZS in je del strateškega razvojno inovacijskega partnerstva Tovarne prihodnosti (SRIP ToP) katerega cilj je je vzpostaviti odprto in prijazno okolje za zainteresirane predstavnike
              gospodarstva, raziskovalnih organizacij, države ter ostalih zainteresiranih na prednostnem področju »Tovarne prihodnosti«.

              Mitja Virant
              MNENJA

              Kaj so povedali o konferenci

              Cilj konference je, da slušatelji izveste tehnične novosti iz področij IKT, elektronike in mehatronike. Na konferenci ne bodo predavali komercialisti, pač pa vrhunski strokovnjaki iz tujine in Slovenije.
              JURIJ MIKELNPredsednik organizacijskega odbora
              EBV @ IKTEM 2018

              EBV Elektronik always asks itself a single fundamental question: How can we help our customers to develop a solution that is smart, has a data connection with the outside world and enables secure communication? In short: it is about being smart, secure and connected everywhere.

              To demonstrate the latest technical news and demands for IOT connectivity EBV Elektronik will host three sessions at ITKEM 2018 providing update on the latest microcontrollers, sensors, power mangement options as well as an overview on connectivites like narrowband, LoRa, BLE, NFC and WiFi.

              Žiga Stefanič, EBV Slovenia

              EBV ElektronikZlati sponzor
              Izjemno prijetno me je presenetila vrhunska strokovnost predavateljev, vse teme so bile za naše podjetje tako ali drugače aktualne.
              Tomaž KlopčičKRN d.o.o.

              Prijavite se na IKTEM 2020 in si zagotovite Zbornik predavanj IKTEM 2020

              S prijavo na konferenco IKTEM2020 boste prejeli Zbornik IKTEM 2020 v PDF obliki!

              Sponzorji konference

              Ta odlična podjetja sponzorirajo konferenco!

              ZLATI sponzor
              SREBRNI sponzorji
              BRONASTI sponzorji
              SPONZORJI konference
              PARTNER konference

              MEDIJSKI sponzorji

              PARTNERJA iz univerze
              ORGANIZATORJI konference

              Pišite nam

              Da, strinjam se z določili glede varovanja podatkov