News from ICT, electronics and mechatronics

Check what the conference can offer to you

What speakers will present to you

Themes of the IKTEM 2021 conference are:

 • 3D printing: overview of SW choice and preparation of files for 3D printing
 • Programming ANDROID devices
 • IoT Products & Solutions
 • CAD-CAM tools for electronics and mechatronics
 • Case studies from fields of ICT, electronics and mechatronics
What will we do

We will organize “Hands-on” workshops where attendees can evaluate HW & SW.

About IKTEM conference

We will organize Dart competition. It will take place before Dinner and after  beer tasting!

Next day all participants can compete at Summer Sledge from Zlodejevo.

About IKTEM conference

Organisers: AX elektronika, Svet elektronike magazine, Svet mehatronike magazine

                 

 

Venue: Rogla, Hotel Planja

email: iktem@svet-el.si

tel: +386-1-528 56 88

Check privacy policy on this link, cookie policy can be seen on this link.

Top notch Authors

Check Authors at IKTEM 2021.

Gregor Spagnolo

  Matjaž Hribar

   Mitja Zupan

   CEO of TivTec

    Boštjan Snoj

    Lead Internet of Things Expert (IoT) at A1

     Jernej Protner

     (Slovenščina) LASIM UL FS

      Niko Herakovič

      (Slovenščina) prof. dr. Niko Herakovič, LASIM UL FS

       Boštjan Batagelj

       (Slovenščina) Izredni profesor na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani

        Matjaž Skubic

         Jure Pigac

          Marjan Bezjak

          Proffesor at TŠC Maribor

          Mirko Ivančič

          Amiteh d.o.o.

           Žiga Lausegger

           Employed at Pistam d.o.o.

            Danilo Zimšek

            Asistent na FERI za predmete na področju digitalnega procesiranja signalov

             Grega Močnik

             Mladi raziskovalec na FERI

              Radu Igret

              FAE SEE

               Tomaž Rehar

               RSM SEE

                Janez Bešter

                Redni profesor na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani

                 Conference agenda

                   Conference agenda
                 10.00
                 Welcome Word of IKTEM 2021 Organizer
                 Jurij Mikeln, President of the Organizing Board IKTEM 2021

                 (Slovenščina) V prispevku bo predstavljeno komunikacijsko omrežje majhnih satelitov Starlink, ki jih ameriško podjetje SpaceX že dobri dve leti namešča na nizko zemeljsko tirnico. Ker mora pri tem poleg tehničnih izzivov premagovati tudi ovire različnih interesnih skupin, bodo predstavljeni argumenti astronomov in naravovarstvenikov, grožnja, da odslužen satelit pade in poškoduje katerega od zemljanov ali njegovo lastnino ter presoja o upravičenosti do denarne pomoči namenjene za opremljanje podeželja s širokopasovnim internetom. Seveda pa bodo v predstavitvi razkriti tudi nekateri v skrivnostno tančico oviti inženirski dosežki projekta Starlink, kot so: nov ionski pogon, nizke zakasnitve signalov, nizka cena poletov, cenejša masovna serijska proizvodnja satelitov, hitre nadgradnje v omrežju, inovativne povezave z laserskimi signali, učinkovito usmerjanje prometa, inovativna sledilna antena pri uporabniku ter inovativni pristop povezovanja.

                 Boštjan Batagelj

                 (Slovenščina) Tehnološke razlike med NB IoT in LTE-M tehnologijama in čemu je vsaka namenjena. Ključna vprašanja, ki si jih moramo zastaviti pri izbiri ter najpogostejše napake, ki jih naredimo pri razvoju IoT modulov.

                 Boštjan Snoj

                 (Slovenščina) Umetna inteligenca predstavlja gonilno silo razvoja na številnih področjih našega življenja. Olajšala nam je tudi že vsakodnevna opravila, kot je čiščenje doma, olajšala nam je vožnjo avtomobila, s pomočjo naprav povezanih v Internet stvari našim željam samodejno prilagaja bivalno okolje. Večina aplikacij umetne inteligence zahteva veliko procesorske moči, tudi za svoje delovanje, zato navadno tečejo na oblačnih sistemih.
                 Določenih aplikacij pa ne moremo poganjati na oblačnih sistemih. Bodisi nimamo zagotovljene nenehne hitre internetne povezave, bodisi je zaradi varnosti zahtevan izredno hiter odziv sistema. V takšnih primerih je potrebno aplikacije z umetno inteligenco poganjati na končnih napravah, ki pogosto niso dovolj zmogljive.
                 V času pandemije bolezni COVID-19 in po njej je eden od glavnih ukrepov za zajezitev bolezni nošenje mask. Nošenje mask je postalo obvezno v zaprtih prostorih, zato pojavljajo potrebe po sistemih za samodejno zaznavo prisotnosti maske na obrazu.
                 V nadaljevanju predstavimo strojno in programsko opremo za implementacijo rešitve zaznavanja mask, ki deluje v realnem času na sistemu z nizko porabo električne energije. Opišemo delovni proces učenja in prenos programa na ciljno napravo.

                 Grega Močnik, Danilo Zimšek

                 (Slovenščina) Avtomatske pick & place naprave običajno zahtevajo precej programiranja in izkušenega operaterja. Predstavili vam bomo avtomatski pick & place za razvoj, ki avtomatsko polaganje približa tudi izdelavi prototipov in malih serij ter ne zahteva izkušenega operaterja. Ker naprava sama zaznava višino vezja, komponent in feederjev, ne potrebujete poglobljenega programiranja, le uvoziti pick & place ter gerber datoteke, določiti fiducial točke, določiti na katerem feederju se nahajajo posamezne komponente ter določiti začetno pozicijo in število komponent v feederjih za kratke trakove, kar je možno narediti v 15 minutah. Prednost naprave je, da uporablja feeder bloke za kratke trakove, tako da za polaganje določene komponente ne potrebujete celotnega koluta s komponentami, ampak trak preprosto namestite v blok. Za komponente, ki niso v trakovih ali kolutih je na voljo tudi pobiranje iz pladnjev.

                 Programski vmesnik je izredno intuitiven in razumljiv, kar eliminira potrebo po izkušenem operaterju in omogoči, da vsakdo iz razvoja lahko enostavno položi prototipno vezje. Ker ima naprava pametne feederje, ki komunicirajo z napravo, je uporabna tudi za polaganje manjših serij in različnih dizajnov, saj feederje enostavno zamenjate, naprava pa prepozna na feederju nameščene komponente. Na napravo se lahko namesti tudi dodatni modul za dispenziranje, zaradi česar ne potrebujete kupovati šablon za tiskanje spajkalne paste.

                 Mitja Zupan

                 Dovršen ter odziven grafični uporabniški vmesnik (GUI) je v sodobnih napravah ključnega pomena, saj neposredno vpliva na kakovost uporabniške izkušnje. Razvojni postopek tovrstnih vmesnikov je mnogokrat časovno zamuden ter kompleksen, kar posledično povečuje stroške implementacije.
                 Namen aplikacije GUI-O je premostitev omenjenih težav, saj le-ta omogoča umeščanje grafičnih gradnikov na zaslon preko preprostega ASCII protokola, poleg tega pa nudi tudi protokol za komunikacijo s senzorji ter aktuatorji Android naprave. Aplikacija je kompatibilna z vsemi mikrokontrolerji in ostalimi napravami, ki izkoriščajo Bluetooth, USB ali spletno povezavo (npr. WiFi). Z dodatno vgrajeno IoT funkcionalnostjo, GUI-O aplikacija nudi varen dostop do oddaljenih naprav. Namenjena je uporabi v katerikoli fazi projekta, pri čemer poznavanje programiranja v Android okolju ni potrebno.
                 Čeprav je programiranje vrhunskih grafičnih uporabniških vmesnikov obširna tematika, se kompleksnost razvoja z uporabo GUI-O aplikacije zmanjša, saj aplikacijo odlikuje preprosta uporaba ter izjemna prilagodljivost, ki omogoča spreminjanje funkcionalnosti in grafične podobe med samim delovanjem.

                 (Slovenščina) Matjaž Skubic
                 11.55 - 12.00
                 Short break

                 (Slovenščina) Predavanje bo na temo priprav na največjo vajo kibernetske obrambe, njeno eksekucijo in ugotovitvah za prihodnje.

                 Gregor Spagnolo

                 Due to growing demands for high quality equipped electronic modules, new challenges arose on the field of development and manufacturing of electronic modules. With years of in house high technology product development expertise, EMA has decided to establish a new branch of business – EMS Place, which comprehensively supports the making of a new electronic product. The presentation will be focused on showcasing what EMS and ODM solutions (as part of the EMS Place) really are and what are the main competitive advantages in comparison to other similar solutions

                 Matjaž Hribar

                 V predstavitvi bomo prikazali postopek postavitve brezplačnega in odprto-kodnega Linux hipervizorja, namenjenega gostovanju virtualnih sistemov, npr. strežnikov, pisarniških računalnikov, delovnih postaj…
                 Veliko pozornosti bo posvečeno prikazu postopka predpriprave hipervizorja na način, ki gostujoče virtualne sisteme omrežju predstavi kot fizične sisteme. Posledično virtualni sistemi niso omejeni, nanje pa se lahko prijavimo iz katerega koli oddaljenega računalnika t.i. klienta. Predpriprava obsega vse od namestitve pravih paketov, umeščanja uporabnikov v prave skupine, pravilne postavitve SSH in virtualnega mostu.
                 Sledil bo prikaz primera postavitve baze gostujočih virtualnih sistemov na hipervizorju in upravljanja že postavljenih virtualnih sistemov preko oddaljenega klienta.
                 Za konec bomo prikazali še postopke izpopolnjevanja hipervizorja in gostujočih virtualnih sistemov. Prikazan bo npr. postopek omogočanja kopiranja teksta med gostujočimi virtualnimi sistemi in oddaljenim klientom. Prikazana bosta tudi postopek priklopa fizičnih naprav (USB) na gostujoče virtualne sisteme ter postopek omogočanja avtomatične prilagoditve resolucije gostujočega virtualnega sistema glede na velikost grafične konzole preko katere klient spremlja gostujoči virtualni sistem.

                 Žiga Lausegger

                 (Slovenščina) V uvodu bomo predstavili ključne pojme koncepta vodenja proizvodnje z IoT in digitalni dvojčkom. V nadaljevanju se bomo posvetili vprašanju krmilne strukture takšnega proizvodnega sistema pri čemer bomo obravnavali koncept računanja na robu ter vpeljavo digitalnega dvojčka v kombinaciji z digitalnimi agenti. V zadnjem delu predstavitve bomo prikazali implementacijo predstavljenih konceptov v laboratorijskem okolju v Demonstracijskem centru pametne tovarne Lasim.

                 Niko Herakovič, Jernej Protner

                 • Kratka predstavitev projekta Formula Student in ekipe UNI MB GPE,
                 • Predstavitev uporabljenih aditivnih tehnik proizvodnje: 3D tiskanje peska, 3D tiskanje kovin in 3D tiskanje plastike,
                 • Primeri izdelave in uporabe kalupov iz 3D tiskanega peska,
                 • Primeri uporabe tehnike 3D tiska kovin pri izdelavi komponent podvozja dirkalnika z namenom optimizacijo teže in prileganja na ukrivljene površine,
                 • Primer uporabe tehnike 3D tiska plastike za izdelavo nosilcev in ohišji različnih električnih komponent dirkalnika,
                 • Povzetek in zaključek.

                 (Slovenščina) Jure Pigac

                 Prototipni razvojni model električnega vozička MECANUM MB-1/2020 z nosilnostjo 60 kg je razširljiva platforma za nadgradnjo. Krmilimo ga preko namensko razvite Bluetooth Android aplikacije, ki bo prav tako prikazana med predavanjem. Uporabljena so Mecanum kolesa, ki omogočajo vožnjo v vse smeri. Za pogon so nameščeni DC motorji s polžastim gonilom v odprti zanki.

                 (Slovenščina) Marjan Bezjak
                 (Slovenščina) Predvidoma ob 13.30
                 End of lectures
                 TESTEMONIALS

                 What’s been told about the conference

                 Goal of the conference is to deliver to participants technical news from the fields of ICT, electronics and mechatronics. Speakers on the conference will not be coming sales but will be top-notch technical experts from Slovenia and abroad.
                 JURIJ MIKELNPredsednik organizacijskega odbora
                 EBV @ IKTEM 2018

                 EBV Elektronik always asks itself a single fundamental question: How can we help our customers to develop a solution that is smart, has a data connection with the outside world and enables secure communication? In short: it is about being smart, secure and connected everywhere.

                 To demonstrate the latest technical news and demands for IOT connectivity EBV Elektronik will host three sessions at ITKEM 2018 providing update on the latest microcontrollers, sensors, power mangement options as well as an overview on connectivites like narrowband, LoRa, BLE, NFC and WiFi.

                 Žiga Stefanič, EBV Slovenia

                 EBV ElektronikZlati sponzor
                 I was very pleasantly surprised by the expertise of speakers, all themes presented were one way or another interesting for our company.
                 Tomaž KlopčičKRN d.o.o.

                 Register to IKTEM 2021

                 Register to IKTEM 2021!

                 Conference Sponsors

                 These fine companies sponsor the conference!

                 GOLD sponsor
                 SILVER sponsors
                 BRONZE sponsors
                 Conference SPONSORS

                 MEDIA sponsors

                 University PARTNERS
                 Conference ORGANISERS

                 Pišite nam

                 Da, strinjam se z določili glede varovanja podatkov